BARRANQUILLA | MONUMENTO UTILITARIO

Concurso Público de Anteproyecto Arquitectónico

EDIFICIO E INFRAESTRUCTURA PÚBLICA AL SERVICIO DE LA COMUNIDAD Y EL PAISAJE

En colaboración con Felipe Rodríguez  + Martínez Arquitectura

Bogotá / 2107

 

The Utilitarian Monument was developed within the context of a series of architectural, art and social infrastructure competitions organized by the Colombian Architectural Association and in this particular case sponsored by Tecnoglass.

Barranquilla is located in the northern part of Colombia, characterized by it’s extreme hot and dry weather, it’s particular mangrove-desert landscape and one of the most colorful and vibrant cultures.

The project seat on an arid monumental rotunda (90m diameter), giving a glass-colored bridge that connects the surrounding industrial areas with a public park-oasis located in the middle of this perfect arid circle.

MONUMENT-INFRASTRUCTURE

This horizontal monument is formed by a 220×9.4meter glass-colored bridge, within this active piece of infrastructure there are a set of ramps that allow workers from the factories and the inhabitants of the area to access the proposed public oasis. People will enjoy the far view of the ocean while they climb and the cool shade provided by native spices when they descend into the park.

ROTUNDA-OASIS

The public park has no specific program itself, giving the opportunity to the city-community to meet and gather in this space. The landscape proposed will isolate and protect people from the sound and fumes produced by the heavy traffic which daily circulates this area.

In this way The Utilitarian Monument reflects on the idea of reusing programless spaces with pieces of social infrastructure that activate new dynamics within the communities and the natural-cultural landscape.

At the same time the project investigates the infrastructure in its most radical, concise form: as a functional and a political device at the service of people.